Honden cursus

Lees alles over het volgen van een fysieke- of online hondencursus
Online hondencursus volgen

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Honden cursus

Hoe zorg je ervoor dat jouw puppy altijd komt na slechts één keer te roepen? Of zonder frustratie of boosheid ervoor zorgt dat hij niet aan de lijn zal trekken. Of sterker nog, ervoor zorgt dat de hond uit zichzelf iets doet wat jij wil? Met een goede honden cursus leer je dit op de juiste wijze voor elkaar te krijgen.

Online hondencursus volgen

Over hondencursussen

Wat is een honden cursus

Tijdens de honden cursus wordt de basis gelegd voor het socialiseren. Het doel is om een goed opgevoede hond te ontwikkelen. De dieren leren met andere viervoeters op een verantwoorde manier te spelen. Binnen een fysieke puppycursus gebeurt dit onder toezicht. Het doel van spelen onder toezicht is dat de pups op de juiste manier met elkaar communiceren. Jonge pups dienen de verschillende omgangsvormen tussen honden te leren kennen. Zodat wanneer ze volwassen zijn, het vriendelijke en sociale honden worden. Een hondentraining zorgt er ook voor dat de hond positieve ervaringen ontwikkeld als jonkie. Hierdoor zal hij nu en in de toekomst beter omgaan met verschillende typen mensen en kinderen.

Online hondencursus volgen

Wat heb je aan een honden cursus

Binnen de honden cursus is het erg belangrijk dat het baasje zich niet alleen richt op basiscommando’s, zoals “zit” en “af”. Dieren hebben naast deze commando’s ook behoefte aan opvoeding, regels en grenzen. Dit vraagt om de juiste confrontaties met een positieve begeleiding en energie. Binnen de honden cursus wordt je begeleid op diverse gebieden, zoals:

  • Zindelijkheid, met behulp van een honden bench
  • De hond leren om alleen te zijn
  • Bijt- en sloopgedrag voorkomen
  • Wederzijds respect
  • En het controleren van blafgedrag

Wanneer kies je om een hondentraining te volgen

Voor de socialisatie van jouw puppy is het een must. Zelfs als je al veel van honden af weet, zal je zien dat er nog enorm veel is om bij te leren. Ook indien jouw puppy al ‘sterk in zijn schoenen staat‘ is het oefenen van sociaal spelen erg belangrijk. Met sociaal spelen wordt bedoeld; spelen met bijsturing als dit nodig is. Indien jouw hond op de verkeerde wijze leert spelen, kan hij verkeerde gedrag tot in zijn volwassen leven blijven herhalen. Het is belangrijk dat jouw hond van jongs af aan leert om op de juiste manier te spelen met andere honden en mensen. Je zult door een hondentraining de basis van hondengedrag beter leren begrijpen en je leert hoe je hondengedrag positief kunt beïnvloeden.

Online hondencursus volgen

Socialisatieperiode

De eerste vier maanden van een hond zijn erg belangrijk voor zijn ontwikkeling als volwassene. Dit wordt ook wel de socialisatie periode genoemd. De hersentjes van de hond zijn in de socialisatiefase geprogrammeerd om dingen erg snel op te slaan. Het is gebruikelijk dat de pup na zijn achtste week bij zijn nieuwe baasje komt. Vervolgens is aan jou de taak om gebruik te maken van de socialisatieperiode. De pup dient zo snel mogelijk positieve ervaringen op te doen om zich op een goede manier te kunnen ontwikkelen. Als je te lang wacht met het trainen, riskeer je dat pup de verkeerde dingen aanleert. Iets aanleren op die leeftijd gaat erg snel. Aan de andere kant duurt het afleren van slecht gedrag erg lang. De opgedane ervaringen en de geleerde vaardigheden in de socialisatiefase hebben veel invloed op het gedrag van jouw hond als volwassene. Bij pups in de socialisatieperiode geldt het spreekwoordelijk gezegd; jong geleerd, oud gedaan.

Online hondencursus volgen

Methode van training

De laatste jaren is de methode waarop honden cursussen worden gegeven sterk veranderd. Vroeger leerden we de hond fouten te laten maken en hem hier vervolgens voor te straffen. Tegenwoordig leer je de hond dit soort situaties te voorkomen en hem te belonen voor goed gedrag. Uit de praktijk blijkt dat honden veel sneller leren en veel gemotiveerder zijn door positieve lessen. Hierdoor bouw je als baasje ook sneller een goede band op met jouw hond. Het gaat immers om het opbouwen van een gezonde- en positieve relatie. Wederzijds respect en begrip is het uitgangspunt.

Het wordt sterk aangeraden om boeken te lezen over hondentraining. Door boeken te lezen leer je zelf ook een goed baasje te zijn voor jouw viervoeter. De beste methode van training is een combinatie van theoretische kennis en een goede cursus om dit in de praktijk te brengen.

Geschikte honden cursus vinden

De wereld van hondentraining is erg groot. De titels ‘hondentrainer‘ en ‘hondeninstructeur‘ zijn niet beschermd. Iedereen die het leuk vindt om een hondenschool te starten kan dit doen. Dus hoe scheid je nou het kaf van het koren?

Je kunt allereerst kijken naar hondenscholen bij jou in de buurt via de telefoonboek of via het internet. Ook de dierenarts kan jou helpen aan goede adressen. Bij het selecteren van een hondenschool moet je op de volgende punten letten.

  • Heeft de instructeur van een hondenschool een erkende diploma? Dit waarborgt de kennis en kwaliteit over het juist opvoeden van een hond.
  • Zijn de gebruikte methodes diervriendelijk? Wordt de positieve manier van trainen gehanteerd?
  • Is er ruimte voor individuele aandacht? Op het moment dat jouw hond niet reageert op trainingen, moet hier ook op worden bijgestuurd.
  • Hoe groot zijn de groepen? Bovenstaande punt kan beter worden ingeschat als je ziet hoe groot de groep is. Een groep waarbij er ruimte is voor individuele aandacht is meestal een groep van 4 tot maximaal 6 dieren per instructeur. Als de groepen groter worden, dan zal dit ook de mate van individuele aandacht negatief beïnvloeden.
Online hondencursus volgen

Wat kost een honden cursus

Het is sterk afhankelijk van welke optie(s) je kiest om jouw hond te trainen. Neem je bijvoorbeeld fysieke trainingen in een kleine groep of privé lessen? Kies je ervoor om er veel over te lezen of wil je juist via beeldmateriaal leren. Wij bieden je een overzicht in onderstaande tabel van de kosten waar je op kunt rekenen tijdens het nemen van een hondentraining.

Attributen Kosten
Boeken €20-€40
Online cursus (inclusief e-books) €80
Fysieke hondentraining (kleine groep) €200-€250
Privé hondentraining €1.000+
Online hondencursus volgen
Australische-Herder-vermoeide-puppys-bij-elkaar-scaled-1200x700
maltezer-puppy-kleine-hondenras-loopt-door-de-sneeuw-700x700

Fysieke hondentraining

Zorg ervoor dat je een fysieke hondentraining vindt die aansluit bij de punten die worden aangegeven via het LICG. Je kunt een geschikte hondenscholen bij jou in de buurt vinden door “hondenschool” te zoeken in Google. Je kunt daarbij ook specifieker zoeken naar gedragstherapie of hondentrainingen. Doe de juiste research vooraf voordat je een hondenschool kiest. Kies niet zomaar de eerste de beste!

Online hondentraining

De online hondentraining van Tinki Academy is een geweldige aanrader. Binnen de honden cursus leer jij in 180 dagen alles wat je moet weten over de opvoeding van jouw hond, van puppycursus tot gedragstherapie. De instructeurs van Tinki zijn gediplomeerd voldoen aan alle punten die worden aangegeven bij het LICG. Tijdens de online honden cursus worden de handvatten gegeven die nodig zijn bij het trainen van jouw hond. Tevens is een online hondentraining scherper geprijsd dan een fysieke hondentraining.

Online hondencursus volgen