Hoeveel kost een hond gemiddeld?

Lees direct over alle kosten die komen kijken bij een hond

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Kosten van een hond

Je hebt misschien gehoord dat honden duur zijn. Een hond is inderdaad een investering dat niet voor iedereen is weggelegd. Onze redactie zorgt ervoor dat alle details wat betreft de kosten over de aanschaf en verzorging van een hond in kaart wordt gebracht.

De kosten van het bezit van een hond gaan over meer dan alleen de kosten van hondenvoer. Helaas nemen nog altijd te veel mensen niet de tijd om een hond te budgetteren voordat ze er een krijgen, wat na verloop van tijd problemen oplevert. Gelukkig lees je dit artikel en lees jij je wel in over wat de kosten zijn. 😉

Welke kosten budgetteren?

De kosten van het bezit van een hond kunnen worden geschat op ongeveer 1.000 tot 5.000 euro per jaar. Er zijn manieren om geld te besparen, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Andere factoren die de kosten bepalen zijn de grootte en leeftijd van jouw hond, de regio waarin je woont, jouw levensstijl en de behoeften van jouw hond.

Kosten voor het aanschaffen

Als je besluit een raszuivere hond van een fokker te kopen, kan je rekenen op een aanschafbedrag tussen 1.000 en 3.000 euro of meer. Wij raden aan om een kwaliteitshond van een gerenommeerde en professionele fokker te halen en niet van een “achtertuin fokker”. Het kost je op de lange termijn minder omdat de hond gezonder zal zijn. Dit blijkt achteraf meestal de grootste kostenpost.

kosten voor aanschaffen hond

Een goedkoop alternatief voor een puppy van een fokker is een hond van het asiel. Er zijn gerenommeerde opvang- en reddingsgroepen die zowel raszuivere honden, als gemengde rassen hebben. Adoptie vanuit een opvangcentrum of redding kost doorgaans minder dan wanneer je een pup koopt. Daarnaast help je een hond ook nog eens aan een tweede kans!

wat kost een hond

Kijk uit voor de broodfokker

Een leuke puppy vind je door een betrouwbare fokker te kiezen. Een betrouwbare fokker heeft maar één of twee nestjes en werkt met een wachtlijst. Om een goede fokker te herkennen dien je de FAIRPUP-check te doorlopen. De stappen van de FAIRPUP-check worden in de video links uitgelegd.

Dierenarts kosten

Ongeacht waar je jouw nieuwe hond vandaan haalt, het eerste wat je moet doen is de hond naar een goede arts brengen. De kosten voor de arts zijn afhankelijk van of de hond vaccinaties, preventieve medicijnen en speciale behandelingen nodig heeft. Rekeningen voor een jonge puppy variëren enorm. Dit is afhankelijk van de gezondheid van de pup en de regio waarin je woont. Puppy’s moeten om de paar weken tot 16 weken oud de arts bezoeken.

dierenarts kosten hond

Om de gezondheid van jouw hond te kunnen garanderen zijn routinecontroles erg belangrijk. Plan één of twee keer per jaar een bezoek aan de arts in. Jaarlijkse vaccinaties mogen daarbij zeker niet worden overgeslagen! Het is een belangrijk onderdeel van preventieve gezondheidszorg.

Houd rekening met het feit dat de arts jouw hond gaat chippen en registreren. Indien jouw hond al een chip heeft, zullen de gegevens worden overgezet van de oude eigenaar naar de nieuwe. Hiervoor betaal je een eenmalige tussen de 10 en 30 euro.

Onvoorziene dierenarts kosten

Het wordt aanbevolen om jouw hond één keer per jaar een tandheelkundige reiniging te laten ondergaan. Over het algemeen kost dit tussen de 200 en 500 euro bij eenvoudige reinigingen. Als jouw hond pijnlijke tanden heeft, kan dit bedrag oplopen tot 3000 euro of zelfs nog meer. Dit is afhankelijk van de ernst van de aandoeningen en de mate van botverlies in de bek van jouw huisdier. De kosten voor dierenartsen kunnen nog veel verder oplopen indien jouw hond gezondheidsprobleem krijgt. Gezondheidsproblemen komen vooral voor bij oudere honden.

Veel dierenartskosten kunnen gedekt worden met een goede huisdierenverzekering. Let bij het kiezen wel op welke kosten de verzekeraar precies dekt. Een andere oplossing is om een spaarpot te hebben voor incidentele uitgaven, zoals hierboven genoemd. Hiermee kunt u uw hond altijd een goede gezondheid garanderen.

gekke-golden-retriever-scaled-2-800x800

Accessoires kosten

De kosten voor accessoires omvatten producten zoals riemen, halsbanden, bedden, speelgoed enzovoort. Veel accessoires koop je eenmalig, zoals een goede riem/halsband, speeltjes en een bench. Het eerste jaar na aanschaf zullen de kosten hoger. De daaropvolgende jaren zullen er minder terugkerende kosten zijn.

accessoires kosten hond

Riemen, halsbanden of veiligheidstuig

Om te kunnen wandelen moet jouw hond een hondentuig of halsband hebben. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit, geven de meeste hondenbezitters 20 tot 50 euro per jaar uit aan halsbanden. Het kan echter zijn dat je meerdere jaren doet met één halsband. TIPS: Gaat jouw voorkeur uit naar lage kosten op de lange termijn? Kies dan voor een hoogwaardig kwaliteit halsband. Wij hebben halsbanden van bekende merken vergeleken om jou te helpen bij de keuze. Kies je toch liever voor een hondentuig? Geen punt. Wij hebben ook veiligheidstuigen van bekende merken vergeleken.

Hondenspeelgoed

Hondenspeelgoed is een belangrijk onderdeel van de mentale stimulatie jouw hond. Speeltjes zijn erg leuk, hier worden dan ook vaak honderden euro’s voor uitgegeven. Een andere reden waarom je misschien meer aan speelgoed uitgeeft: een zeer destructieve hond die sneller door speelgoed heengaat. TIPS: Als je een van deze honden hebt, investeer dan in speelgoed dat is ontworpen voor “stevige kauwers”. Die zullen langer met speelgoed doen.

Hondenmand / -bench en kleed

Honden verdienen een gezellige slaapmand of bench waarin hij lekker kan chillen. Manden en benches worden vaak duurder naar verhouding tot de grootte en de kwaliteit. Door duurzame, hoogwaardige en gemakkelijk te reinigen hondenbedden aan te schaffen, kan je de levensduur van een mand of bench verlengen. Kosten zullen op de langere termijn lager worden gehouden.

Een hondenbench kan voor meerdere doelen worden ingezet. Sommige hondenbaasjes vinden een bench zielig voor de hond, maar het tegendeel is waar. De bench is voor jonge honden een vertrouwde plek. Indien de bench goed wordt ingezet ziet de pup dit als zijn huis. TIPS: De hondenbench kan worden gebruikt om; een puppy zindelijk te maken, om de zindelijkheid te trainen en als vervoersmiddel. Er zijn echter veel verschillende honden benches van verschillende kwaliteit. Hondenbench online vergelijken? Wij hebben het geregeld!

Uiterlijke verzorging

De verzorgingsbehoeften van jouw hond zijn grotendeels gebaseerd op het type vacht dat hij heeft. Gladharige en kortharige honden hebben genoeg aan basisverzorging. Honden met snelgroeiend haar dienen regelmatig de trimmer te bezoeken. Je betaalt voor verzorgingsproducten en bezoeken aan de trimmer tussen de 40 en 100 euro per jaar.

Hondenvoer kosten

Jouw hond eet als het goed is hondenvoer en zo af en toe een hondensnoepje. De voeding die jouw hond nodig heeft is afhankelijk van de grootte van jouw hond en zijn energieniveau. Sommige honden hebben ook speciaal voeding, omdat het ras specifieke klachten hebben. Houd er rekening mee dat speciale voeding, zoals veterinaire therapeutische diëten of vers gemaakte voeding, 100 euro of meer per maand kan kosten.

Die kosten voor hondenvoeding varieert op basis van de grootte van jouw huisdier en het merk hondenvoer dat je kiest. In dit tabel wordt er uitgegaan van een gezonde hond, zonder speciaal voer.

kosten hond hondenvoer

Voedingsadvies voor de hond nodig? Geen punt. Wij hebben hondenvoer van bekende merken met elkaar vergeleken.

Honden cursus kosten

Hoewel de meeste honden in hun eerste twee jaar honden cursus volgen, is training iets dat gedurende het hele leven van jouw hond moet worden voortgezet. Mogelijkheden zijn: Boeken lezen, een online honden cursus volgen en/of een fysieke puppycursus te nemen. De kosten zullen variëren tussen de 80 en 200 euro per jaar.

Attributen Prijs
Boeken €20-€40
Online cursus (incl. boeken) €80
Fysieke puppycursus €200

Totale kosten

Alle kosten worden hieronder opgesomd. Er wordt een verschil gemaakt in kosten in het eerste jaar en terugkerende kosten in de overige jaren.

totale kosten hond

Niet verplicht, maar wel handig

Helaas kan je niet altijd voor jouw trouwe viervoeter zorgen. Je wilt ook weleens op vakantie of je hebt wel eens verplichtingen waar je niet onderuit kunt komen. Hierdoor zal jouw lieve dier voor een onverwachtse periode alleen moeten zijn. Daarnaast kan jouw hond onverwachts ziek worden of slecht lopen door ouderdom. Het is dan handig om een huisdierenverzekering af te hebben gesloten of zorg ervoor dat je een spaarpotje achter de hand te hebt.

extra services kosten hond