Australische Herder

De actieve metgezel

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Australische Herder

In dit artikel wordt een erg sportieve hond beschreven: Australische Herder. Ze staan bekend als actief, harde werkers en intelligent. Het is een herdershond met veel voordelen, als je de tijd neemt om hem te trainen.

 • Levensverwachting: 13-15 jaar
 • Herkomst: Verenigde Staten
 • Gewicht: 16-32 kg
 • Schofthoogte: 46-58 cm

Ondanks de naam: “Australian Shepherd” komt de hond oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Dus niet in AustraliĂ«. Dit ras is oorspronkelijk gefokt om vee te hoeden. Het zijn werkhonden in hart en nieren. De Aussie, zoals ze de bijnaam krijgen, zijn het gelukkigst als er genoeg werk is om te doen. Ze kunnen geweldige gezinsgenoten zijn. Hun intelligentie en energie moeten worden gekanaliseerd in hondensporten of activiteiten. Je kunt deze honden vinden in opvangcentra en reddingen. Kies ervoor om te adopteren als je kunt!

De Australische herder is een prachtig gezicht om naar te kijken. Vooral als ze kudde schapen bijeenhouden. Met een zekere en atletische beweging stuurt hij de kudde. Dit doet hij door knepen, blaffen en hun ‘oog’, een indringende blik die duidelijk zegt: ‘Ik heb de leiding’.

Australian Shepherd in het kort

 • Australische herders hebben ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag nodig. Bij voorkeur met energieke activiteiten zoals frisbee spelen. Ze hebben ook een taak nodig. Denk aan dagelijkse gehoorzaamheidstraining of wedstrijden in hoeden en behendigheidsproeven.
 • Australische herders kunnen destructief zijn en langdurig blaffen. Dit gebeurt als ze niet de beweging en mentale stimulatie krijgen die ze nodig hebben.
 • Ondanks dat Australian Shepherds de reputatie hebben dat ze een open ruimte nodig hebben. Kunnen ze het prima in steden doen, als ze genoeg stimulatie en beweging krijgen. Het zijn echter geen goede huishonden. Je wilt op zijn minst een kleine tuin om hen te helpen een deel van hun energie kwijt te raken.
 • De herdershonden kunnen bij een onervaren eigenaar de dominante rol in het gezin op zich nemen. Het ras heeft een stevige en zelfverzekerde eigenaar nodig. Aussies zijn een goede keuze als je eerder een hond hebt gehad.
 • Australian Shepherds hun vacht heeft regelmatig onderhoud nodig. Inclusief wekelijks poetsen om het schoon te houden en klitten te voorkomen. Eventueel trimmen om het er netjes uit te laten zien.
 • Aussies genieten van het gezelschap van hun familie. Ze blijven het liefst dicht bij zijn mensen. Ze zijn niet geschikt om voor lange periodes alleen te laten.
 • Aussies zijn van nature afstandelijk bij mensen die ze niet kennen. Maar niet als ze regelmatig worden blootgesteld aan veel verschillende mensen. Tijdens het begin van de puppytijd kunnen ze bang worden voor vreemden. Dit kan leiden tot bijten uit angst en agressie. Geef je Aussie veel contact met vrienden, familie, buren en zelfs vreemden. Dit zal hem helpen zijn sociale vaardigheden te verbeteren.

Over de Australische Herder

Gedrag van de Australische Herder

Intelligent, hardwerkend en veelzijdig, de Aussie is een no-nonsense hond. In het huis waarin hij leeft dienen zijn hersenen en energie goed worden gebruikt. Je hoeft geen kudde schapen te houden als je bij een AustraliĂ«r woont. Maar je moet hem wel bezig houden. Deze hond heeft energie om te verbranden. Hij heeft veel beweging nodig. Een korte wandeling door de buurt is onvoldoende. Als hij geen werk te doen heeft, raakt hij verveeld, waardoor zijn karakter omslaat in destructief en luid. Of hij kan een nieuwe taak bedenken: Kinderen hoeden, die van jou of die van de buren. Auto’s achtervolgen of andere dieren, of je huis uit elkaar halen.

Let op: Als je niet de tijd of energie hebt om de Aussie dagelijks te trainen en te oefenen, is hij niet het ras voor jou. Zijn gedrag zal omslaan, waardoor het een heel onprettige huisdier kan worden.

Een Australische Herder trainen: Competitieve hondensport

Als je geïnteresseerd bent in competitieve hondensporten, dan is de Aussie ‘the one’. Deze behendige, middelgrote hond met natuurlijk geknipte staart is een topkandidaat. Op alle niveaus: gehoorzaamheid, behendigheid, flyball tot hoeden testen. Hij is ook succesvol als geleidehond, hulphond, politiehond en zoek- en reddingswerk. Je kunt zelfs een Aussie leren om je te helpen met klusjes in huis. Denk aan het oppakken van vuile was van de vloer en het naar je toe brengen. Je zult waarschijnlijk wel zelf schone was moeten vouwen.

De Aussie onderscheidt zich van de rest dankzij zijn aantrekkelijke halflange vacht. Natuurlijk ook door zijn donkerbruine, gele, blauwe, groene of amberkleurige ogen. Zijn afkomst als werkhond maakt hem een ​​loyale metgezel. Hij kan een huis en gezin beschermen en afstandelijk zijn tegenover vreemden, kan goed overweg met kinderen en zal ze waarschijnlijk proberen te “hoeden”. Maar niet als je hem leert dat niet te doen. De Aussie maakt het leven tot een avontuur. Hij werkt en speelt van zonsopgang tot zonsondergang. Hij zal je hart winnen met zijn loyale en liefdevolle persoonlijkheid. Dit veelzijdige ras is een geweldige werkhond en een geweldige gezinsgenoot. Maar alleen als het gezin actief is.

Geschiedenis van de Australische Herder

De Australian Shepherd is oorspronkelijk gefokt om vee te hoeden. Dit deden ze toen voor veeboeren en boeren in het westen van de Verenigde Staten. Sommige Aussies hebben die taak nog steeds. Er zijn veel theorieën over welke rassen werden gebruikt om de Australian Shepherd te fokken. Het is waarschijnlijk dat de voorouders van de Aussie, collie en herdershonden bevatten. In de jaren 1840 werden deze geïmporteerd met het transport van schapen uit Australië, daarom de naam. Fokkers streefden er toen naar om een hond te fokken die veelzijdig, hardwerkend en intelligent is.

Het ras kende een enorme populariteit in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het publiek van westerse films en tv-shows, waren onder de indruk van de atletische honden. De honden werkte samen met de cowboys. Ondanks de populaire belangstelling werd het ras pas in 1993 in Amerika erkend. Tegenwoordig blijft de Australian Shepherd dezelfde opvallende, energieke, slimme hond. Die zo nuttig bleek te zijn voor boeren en boeren in het oude Westen. Hij is geliefd bij velen en geniet van zijn leven als gezinsgenoot, beschermer en herdershond.

Grootte van de Australische Herder

Iets langer dan dat hij hoog is. De schofthoogte van de Australian Shepherd is 46 tot 58 cm hoog. Ze wegen gemiddeld tussen de 16 en 32 kilo. Vaak worden ze verkocht onder de naam: Miniatuur Australische herders. Australian Shepherd-fokkers herkennen deze honden niet als echte Australische herders. Het ras is bedoeld als een functionele werkhond die in staat is om kilometerslang ruig vee te houden.

Karakter van de Australische Herder

Ze zijn gefokt om vee te houden. Australische herder zullen de dominante rol in huis nemen bij onzekere eigenaren. Ze dienen stevig en zelfverzekerd leiderschap te krijgen. Dit maakt ze een slechte keuze voor beginnende en verlegen eigenaren.

Zoals veel herdershonden zijn Australische herders van nature loyaal aan hun familie. Daartegenover zijn ze vaak afstandelijk tegenover vreemden. Ze hebben vroege socialisatie nodig. Als pup dienen ze worden blootgesteld aan: verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie zorgt ervoor dat jouw Aussie-puppy opgroeit tot een goed afgetrainde hond. Volgen van een puppycursus is een goede basis. Bezoek regelmatig drukke parken en winkels waar honden zijn toegestaan. Ook tijdens een ontspannen wandeling om buren te ontmoeten. Dit zal hem helpen zijn sociale vaardigheden bij te schaven.

Gezondheid van de Australische Herder

Over het algemeen zijn ze gezond. Maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor gezondheidsproblemen. Niet alle Aussies krijgen een ziekte, maar het is belangrijk om bewust te zijn van het risico als je dit ras overweegt. Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker. Een goede fokker heeft een gezondheidsverklaringen voor de ouders van de puppy. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond is getest en vrij is van aandoeningen.

Zorgen voor een Australische Herder

Als je een tuin hebt, zorg er dan voor dat je ook een veilig hek hebt. Je Aussie moet er niet onder kunnen graven of overheen kunnen springen. Laat hem aan de lijn lopen, maar niet als je bereid bent hem te trainen om zijn driften om te hoeden te weerstaan.

Je Aussie heeft elke dag een half uur tot een uur aan stimulerende activiteiten nodig. Denk aan hardlopen, een frisbee-game of gehoorzaamheid- of behendigheidsoefeningen. Heb je weinig tijd hebt om met jouw hond te spelen? Dan zijn puzzels een goed alternatief. Puzzels zullen de actieve geest bezighouden. Puppy’s hebben niet zoveel harde training nodig als volwassenen. Je moet ze niet op harde oppervlakken zoals beton laten rennen of veel laten springen, totdat ze 1 jaar oud zijn. Het zou hun ontwikkelende skelet kunnen belasten en gewrichtsproblemen veroorzaken. De Aussie-gewoonte van knijpen en jagen is uitstekend voor het hoeden van schapen. Met gehoorzaamheidslessen kun je jouw Aussie controleren. Daarmee help je ze in hun behoefte aan mentale stimulatie en wil om te werken.

Aussies reageren goed op trainingsmethoden die positieve bekrachtiging gebruiken. Beloningen zoals lof, spel en eten doen het vaak goed. Vaak willen Aussies gewoon weten wie de leiding heeft, zodat ze hun werk goed kunnen doen.

Australian Shepherd: Vachtkleur en verzorging

De Australian Shepherd heeft halflange waterbestendige vacht. Dit houdt hem comfortabel tijdens regen en sneeuw. Aussies die in koude klimaten zijn opgegroeid, hebben een zwaardere ondervacht. Aussies die in zonnigere gebieden wonen hebben dit minder. Recht of golvend haar bedekt het lichaam, met kort, glad haar op het hoofd, oren en voorkant van de voorpoten. Een langere haar rand bedekt de achterkant van de voorpoten. Er is lang, overvloedig haar – dat vooral dik en vol is bij mannen – op de nek en borst.

Australian Shepherds zijn er in kleuren: blauw, rood, driekleur (wit, zwart en bruin) en zwart. Een merle-vacht heeft een lappendeken van donkere vlekken tegen een lichtere achtergrond. Een blue merle-hond heeft zwarte vlekken op grijs en een rode merle-hond heeft rode vlekken op beige. Merles worden met de jaren donkerder. Als je je afvraagt ​​of de Australian Shepherd vacht verliest, is het antwoord ja. Het ras verliest het hele jaar door vacht. In het voorjaar verliest hij ook zijn wintervacht.

Borstel de vacht van de Aussie wekelijks, misschien vaker tijdens het verharingsseizoen. Hiermee voorkom je klitten in het haat. Voordat je begint met poetsen, spoel de vacht met een conditioner voor hondenhaar. Verdund dit met water om te ontwarren. Strijk vervolgens met een gladder penseel in de richting waarin het haar groeit.

Zorg ervoor dat het helemaal tot op de huid doordringt – laat het niet gewoon over de bovenkant van de vacht lopen. Een ondervacht hark is ook handig om overtollig haar te verwijderen. Klitten komen vaak achter de oren voor en je moet er mogelijk doorheen werken met een strip kam. Je kunt al deze verzorging hulpmiddelen vinden in een goede dierenwinkel.

Als je hem geborsteld houdt, heeft je Aussie alleen een bad nodig als hij vies is. Waarschijnlijk heeft hij dit niet meer dan een paar keer per jaar nodig. Gebruik een shampoo voor honden om uitdroging van huid en vacht te voorkomen.

Verzorgingssessies zijn een goed moment om de algehele conditie van de hond te controleren. Voordat je begint met poetsen, moet je jouw hond controleren. Let op zweren, huiduitslag, droge huid of tekenen van infectie zoals ontstekingen. Controleer de ogen op rommelige afscheiding. Controleer oren op vreemde voorwerpen zoals bramen of vossenstaarten. De vacht moet er glanzend en niet dof uitzien. Een doffe vacht kan duiden op een behoefte aan een beter dieet of vaker verzorgen.

Knip de nagels regelmatig af om pijnlijke splinters te voorkomen. Als je de nagels op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang.

Misschien wil je jouw Aussie er ook netjes uit laten zien door het haar bij te knippen. Knip op en rond de oren, op de voeten, tussen de tenen en rond het staartgebied. Als je je niet op je gemak voelt met iets anders dan de basisprincipes van het verzorgen, probeer dan een professionele trimmer.

Australian Shepherd: Kinderen en andere huisdieren

Australische herders beschouwen kinderen als een deel van hun ‘kudde’. Je zult jouw Aussie moeten leren dat het achtervolgen en happen naar kinderen niet is toegestaan. Zodra ze deze les hebben geleerd, zullen ze geweldige metgezellen zijn voor gezinnen met kinderen.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken. Houd altijd toezicht op eventuele interacties tussen honden en jonge kinderen. Bijten of oor- of staart trekken van een te voorkomen. Leer jouw kind om nooit een hond te benaderen die aan het eten of slapen is, of om te proberen het voer van de hond weg te halen. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren. Met vaak een uitzondering voor katten. Houd je Aussie in de gaten wanneer er andere huisdieren in de buurt zijn. Totdat hij erachter komt dat ze lid zijn van de kudde.

Australische-Herder-jonge-pup-close-up-kijkt-omhoog-800x800