Cavalier King Charles-spaniël

Lange oren & lieve snuit

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Cavalier King Charles-spaniël

In dit artikel wordt de lieve gezelschapshond beschreven: Cavalier King Charles Spaniël. Ze staan bekend als lief, aanhankelijk en altijd vrolijk. Het is een hond met veel voordelen, maar ook nadelen.

 • Levensverwachting: 9-14 jaar
 • Herkomst: Verenigd Koninkrijk
 • Gewicht: 6-8 kg
 • Schofthoogte: 30-33 cm

De Cavalier King Charles Spaniël is een populair ras in Nederland. Bekijk meer populaire kleine hondenrassen.

Over de Cavalier King Charles Spaniël

Uiterlijke kenmerken van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles is een kleine hond die bekend staat om zijn lange hangoortjes en -haren. Deze honden hebben vaak een bruin met zwart en witte kleuren vacht.

Gedrag en karakter van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is erg gesteld op contact met andere honden en mensen. Ze behoren tot één van de meest vriendelijke hondenrassen. Daarnaast zijn ze ook erg sportief. De typische Cavalier is altijd vrolijk, vertrouwd en gemakkelijk in de omgang. Het is een vriend voor iedereen die hij ontmoet. Ze zijn trouw aan hun baasjes en ze houden erg van knuffelen. Cavaliers pups zijn, net als de meeste pups, heel erg speels en energiek. Ze zullen hyperactief blijven tot ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Dan zal dit, afhankelijk van de training, in meer of mindere mate afnemen.

Cavalier-King-Charles-spaniel-1-800x800

Alleen thuis laten

Cavaliers zijn huishonden en mogen nooit zonder toezicht buiten worden gelaten. Als de hond overdag meerdere uren alleen moet zijn, zorg dan voor een veilige plek in huis. Het is aan te raden om een puppy niet langer dan 2 uur thuis te laten. Even belangrijk om te weten is dat dit ras zeer afhankelijk van menselijk gezelschap is. Het grootste deel van de dag heeft deze hond gezelschap nodig. Ze zullen gestrest raken als ze te lang alleen zijn.

Scheidingsangst is bekend probleem bij deze honden. De Cavalier moet het grootste deel van de dag gezelschap hebben (van mens of andere huisdieren). Ze houden er niet van om langer dan een uur alleen gelaten te worden. Het zijn afhankelijke honden – vaak te afhankelijk. Wanneer een Cavalier zich verlaten voelt, dan worden ze angstig, wat zal uiten door destructief te kauwen en te blaffen.

Tip: Als je full-time werkt, is dit niet het ras voor jou.

Buiten slapen

Cavalier kunnen niet buiten slapen. Ze zijn gefokt om binnenshuis te zijn. Het zijn gezelschapsdieren die in de buurt van mensen willen zijn, of in ieder geval, rond de plaatsen waar ze wonen. De hele dag een cavalier in een tuin achterlaten, uit de buurt van mensen en bekende geuren van zijn familie, is verontrustend voor dit ras. Wanneer de hond te veel wordt afgezonderd, kan dit gedragsproblemen veroorzaken.

Blaffen

Doordat Cavaliers volgzaam van aard zijn, blaffen ze weinig. Natuurlijk blijven het wel honden. Hondenbezitters kunnen verwachten dat deze honden van tijd tot tijd blaffen. Bijvoorbeeld als ze iets interessants uit het raam zien. Veel Cavalier-eigenaren geven aan dat deze honden enkel blaffen als ze andere honden horen blaffen. Begrijpelijk, gezien het toch dieren blijven.

Let op: De meest voorkomende aandoening die ervoor kan zorgen dat de Cavalier aanhoudend blaft is verlatingsangst.
Cavalier-King-Charles-spaniel-2-800x800

Training

Cavaliers reageren extra goed op vrolijke training. De meeste Cavaliers zijn beleefd tegen iedereen en vredig met andere honden en katten. Zoals bij alle zachtaardige honden, is er kans op verlegenheid, dus Cavalier King Charles Spaniel puppy’s hebben vroeg socialisatie nodig. Hierdoor zullen ze een zelfverzekerd en extravert temperament opbouwen. Training met een goede honden bench helpt om de energieke karakter van de Cavalier onder controle te houden.

Cavalier-King-Charles-spaniel-3-800x800

Zindelijkheid

Cavaliers zijn met behulp van een goede puppycursus makkelijk om te trainen. Het is echter gebruikelijk dat ze meer tijd nodig hebben om zindelijk te worden. Cavaliers hebben in het begin vaak nog moeite met het controleren van hun spieren.

Om hier op de juiste manier mee om te gaan dien je de pup tot de leeftijd van twee maanden elke 30 tot 60 minuten uit te laten. Als de hond tussen de twee en vier maanden oud is, dan moet de hond elke twee uur eruit. Als de hond ouder is dan vier maanden moet de hond om de vier uur eruit.

Tip: Zorg ervoor dat de hond een routine krijgt. Laat de hond om de paar uur uit. Zorg ervoor dat je een plek vind waar jouw hond erg zindelijk is. Breng de hond continu naar die plek, laat jouw hond vervolgens wennen om uit zichzelf naar die plek te gaan.

Verzorging & voeding

Cavalier King Charles-spaniëls zijn actieve sporthonden in hun dagelijkse activiteiten die veel energie gebruiken. Toch zijn ze vatbaar voor obesitas. Dit maakt het erg belangrijk om deze honden correct te voeren en om ze regelmatig te controleren om eventuele veranderingen in gewicht of conditie zo snel mogelijk op te vangen. Hoeveel een Cavalier moet worden gevoerd, hangt af van verschillende factoren, waaronder het gewicht, het activiteitenniveau, de grootte van de hond en het soort voedsel dat wordt gebruikt.

Tip: Veel eigenaren kiezen ervoor om hun Cavalier droog hondenvoer te voeren omdat het handig en betaalbaar is. Daarnaast bevat speciaal droogvoer voor de Cavalier alle voedingstoffen die de hond nodig heeft. Volg bij het voeren van deze voedingsmiddelen de instructies op de zak om te bepalen hoeveel u moet gebruiken.

Cavaliers kunnen erg kieskeurige eters worden. Let er daarom op dat de Cavalier niet te vaak mee eet van het menseneten. Dit kan ervoor zorgen dat hij (droog) hondenvoer zal weigeren. Jouw hond kan wennen aan menseneten, waardoor hij zich opstandig kan gaan gedragen als hij dit niet krijgt. Zorg ervoor dat je hem consistent gaat opvoeden. Voor je het weet moet je jouw Cavalier elke dag met een lepel voeren.

Cavalier-King-Charles-spaniel-4
Cavalier-King-Charles-spaniel-5-800x800

Beweging

Cavaliers hebben behoorlijk wat beweging nodig – een paar lange dagelijkse wandelingen in combinatie met een paar korte wandelingen zijn aan te raden. Een ‘lange’ wandeling van 20 tot 30 minuten is goed voor de Cavalier. Korte wandeling mogen 10 tot 15 minuten duren. Het is gebruikelijk dat Cavalier King Charles 3 tot 8 kilometer per dag lopen. Je kunt een blokje om met de hond joggen, maar rennen is geen goed idee.

Let op: Als jouw hond onvoldoende beweging krijgt, zal hij sloom worden en obesitas krijgen.

Uiterlijk

De Cavalier King Charles Spaniël verliest veel haar. Hou er rekening mee dat je veel haar zult vinden op kleding en meubels. Wees hier op voorbereid. Cavaliers hebben een zijdeachtige, gevederde vacht die gevoelig is voor matten en klitten. Afhankelijk van de levensstijl van de Cavalier dient hij zo vaak als elke week tot maximaal één keer per zes weken te worden gewassen. Je dient ook, om hygiënische redenen, de vacht met regelmaat te trimmen. Gezonde huid en vacht is bij de Cavalier van primair belang.

Gezondheid

De gezondheidsproblemen zijn verreweg de grootste nadelen van de Cavalier. Een hond van dit ras heeft namelijk erfelijke gezondheidsproblemen.

De nummer één probleem van Cavaliers zijn erfelijke hartziekte: Een snel progressieve vorm van mitralisinsufficientie. De helft van alle Cavaliers zullen op 5-jarige leeftijd hartaandoeningen ontwikkelen, en vrijwel alle Cavaliers op 10-jarige leeftijd als ze deze leeftijd halen. Niemand mag een Cavalier King Charles-spaniël aanschaffen, tenzij je veel geld kan uitgeven aan doorlopende hartzorg.

De helft van alle Cavaliers krijgt een erfelijke neurologische aandoening: Syringomyelia. De meeste Cavaliers vertonen symptomen tussen 6 maanden en 3 jaar oud. Deze verwoestende ziekte veroorzaakt abnormale huidsensaties, gevoeligheid voor aanraking, pijn en / of zwakte en moeilijk lopen. Sommige Cavaliers worden slechts licht aangetast en doen het goed met dagelijkse medicatie, terwijl anderen moeten worden ingeslapen.

Let op: Er is geen remedie voor deze wrede aandoeningen. Deze problemen zijn in het hele ras aanwezig.

Wat kost een Cavalier King Charles Spaniël?

Aanschaffen

De aanschafprijs voor een Cavalier King Charles-spaniël varieert van €1.500 tot €3.000.

Accessoires

Als je jouw nieuwe hond het gelukkigste en een liefdevolle huis wilt geven, is het belangrijk om een paar essentiële accessoires klaar te hebben! Hier volgt een lijst met accessoires die je kunt aanschaffen, met de gemiddelde kosten erbij:

Accessoire Prijs
Beddengoed €10 – €50
Speeltjes €100
Tandheelkundige producten €30
Bench €20 – €60
Mand €20 – €60
Halsband en lijn €50
Totaal €230 – €350
Let op: De prijzen voor accessoires zijn erg afhankelijk van hoe eenvoudig of luxueus u ze wilt hebben.

Naarmate jouw hond volwassen wordt, zullen ze minder behoefte hebben aan speelgoed. Bij de bench is het belangrijk dat je het groot genoeg koopt, zodat de hond er op latere leeftijd ook nog in past.

Controle en vaccinaties

Het is super belangrijk om jouw Cavalier gezondheidscontroles te geven die ze nodig hebben. Hierdoor zullen ze sterk en gelukkig worden. De essentiële stappen die jouw Cavalier nodig heeft voor zijn eerste verjaardag, zijn:

Dierenarts Prijs
Controles door dierenarts €50 – €100
Vaccinaties €100 – €200
Ontwormen €20 – €40
Totaal €170 – €340

Een alternatief voor bovenstaande vaccinaties is een huisdierenverzekering. Voor een Cavalier betaal je voor de huisdierenverzekering ongeveer € 30 per maand. Dit komt neer op € 360 per jaar.

Met een verzekering ben je gedekt bij onder andere: Ontwormen, castreren, medische controles en nog meer.  En hoewel je zeker kunt besluiten om geen verzekering aan te schaffen, moet je beslissen of echt eerlijk is voor de hond. Wat als je dure medische rekeningen niet kunt betalen? Onthoud dat er meer kosten zijn verbonden aan het bezitten van een hond dan alleen de aankoopprijs vooraf. Zoals het eeuwenoude gezegde luidt: “Een hond is voor het leven” en ze moeten worden verzorgd, net zoals iedereen dat zou doen.

Chippen en registreren

Jouw hond moet binnen 7 weken na de geboorte worden gechipt en geregistreerd. Ook honden die zijn geïmporteerd moeten worden geregistreerd. Voor het chippen en registreren van een hond gelden geen vaste prijzen.

Tip: Indien je een hond koopt, moet de hond binnen 2 weken na aankomst worden gechipt en geregistreerd.
Chippen & registreren Prijs
Eenmalig €10 – €30

Voedsel

Cavalier King Charles zijn honden van het “kleinere” ras die veel beweging nodig hebben. De Cavalier kan drie type voer eten. Zo is er droogvoer, hoogwaardig droogvoer en nat hondenvoer. Elke hond heeft zijn eigen voorkeur. Een hond kan alle soorten voer eten. U kunt ervoor kiezen om budget voer te nemen of wat duurdere voer om uw hond extra te verwennen.

Voedsel Prijs
Droogvoer €200 p.j.
Droogvoer kwaliteit €400 p.j.
Nat hondenvoer €800 p.j.

Trainingskosten

Een andere uitgave die je al dan niet besluit te maken, zijn opleidingskosten. Overweeg om boeken of een online cursus aan te schaffen. Dit helpt je om te leren hoe je jouw hond kunt trainen. Een andere optie is om je in te schrijven voor een fysieke hondenschool.

Puppycursus Prijs
Online puppycursus (incl. boeken) €80
Fysieke puppycursus €200

Totale kosten voor een Cavalier in het eerste jaar

In totaal zult u in het eerste jaar rekening moeten houden met ongeveer € 2.190 tot €4.770.

Onderdelen Prijs
Aanschaf €1.500 – €3.000
Accessoires €230 – €350
Dierenarts €170 – €340
Chippen & registreren €10 – €30
Voedsel €200 – €800
Trainingskosten €80 – €250
Totaal €2.190 – €4.770

Wanneer je ervoor kiest om geen hondenverzekering te nemen dien je een spaarpotje te hebben voor ongevallen. Als dit niet binnen jouw budget past, overweeg dan om eerst te sparen voordat je een hond aanschaft. Een andere mogelijkheid is een dierenverzekering af te sluiten.

Let op: Niets is vervelender dan te zorgen voor een ziek huisdier waar je van houd, maar waar je niet de financiële lasten van kunt dragen.

Eindconclusie

Voordelen van een Cavalier King Charles Spaniël?

 • Lichtgewicht met een erg schattige uitstraling
 • Lief, zorgzaam en speels karakter
 • Sociaal en vrolijk. Dit maakt hem makkelijke om te trainen
 • Relatief kleine hond, waardoor hij minder eten nodig heeft.
 • Erg sportief en kan dus veel beweging aan.

Nadelen van een Cavalier King Charles Spaniël?

 • Kan niet lang alleen thuis blijven, is vaak te afhankelijk
 • Heeft erg veel last van scheidingsangst
 • Kan snel gedragsproblemen ontwikkelen
 • Heeft veel gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en neurologische aandoeningen.
 • Is relatief duur in de aanschaf en in de onderhoud vanwege gezondheidsproblemen