Golden Retriever

De trouwste viervoeter

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Golden Retriever

In dit artikel wordt 1 van de bekendste, trouwste viervoeter van alle honden beschreven: Golden Retriever. Ze staan bekend als betrouwbaar, goed gemanierd en een vriend voor het leven. Het is 1 van de meest gekozen familiehond van Nederland.

 • Levensverwachting: 10-12 jaar
 • Herkomst: Schotland
 • Gewicht: 25-34 kg
 • Schofthoogte: 51-61 cm

Golden Retrievers zijn te herkennen aan hun goudbruine vacht en aanstekelijke glimlach. Golden Retrievers hebben een brede snuit die in een punt loopt, een bruine neus, bruine ogen en middelgrote hangende oren. Een stevige nek, gespierde schouders en brede borst met sterke dijen. Hun lange staart loopt recht. Kleuren van de Golder Retriever variëren van crème tot goudbruin.

Over de Golden Retriever

Gedrag en karakter van de Golden Retriever

Goldens zijn extravert, betrouwbaar en enthousiaste familiehonden. De vriendelijke houding van het ras maakt ze fantastische huisdieren en hun intelligentie maakt ze tot capabele werkhonden. Golden Retrievers zijn vrolijk en speels en behouden puppygedrag tot volwassenheid. Het zijn atleten en doen het goed in hondensporten, zoals behendigheid en competitieve gehoorzaamheid. Wil je een loyale-, liefdevolle- en intelligente viervoeter? Overweeg dan Golden Retriever.

Kan je een Golden Retriever alleen thuis laten?

Helaas moeten de meeste van ons fulltime werken. Dit kan een dilemma zijn voor hondenbezitters of potentiële hondenbezitters. Als je een Golden Retriever in jouw gezin wil brengen, maar een fulltime baan hebt, vraag je je waarschijnlijk af of het niet schadelijk is voor de hond? Er is geen simpele “ja” of “nee”. Je kunt het zeker laten werken, maar het is niet zo eenvoudig als; de hele dag jouw hond thuis laten wachten op jou in de hoop dat hij zich niet verveelt of van streek raakt.

Als je een hond wil hebben terwijl je ook een fulltime baan hebt, moet je erover nadenken en bereid zijn om een aantal speciale regelingen te treffen. Er is geen algemeen antwoord. Je moet proberen jouw hond niet langer dan vijf uur alleen thuis te laten. Als ze langer alleen zijn, zullen ze zich vervelen en eenzaam voelen. Daarnaast zullen ze ook erg nodig moeten plassen. Daar zijn weer andere mogelijke oplossingen voor, zoals een grote tuin die toegankelijk is voor de hond.

wat-kost-geen-golden-retriever-scaled-800x800
gedrag-ggedrag-golden-retriever-chillen-scaled-800x800olden-retriever-chillen-scaled-800x800

Kan een Golden Retriever buiten slapen?

Hoe comfortabeler de slaapplaats is, hoe gemakkelijker het voor de puppy is om in slaap te vallen. Als jouw huisdier zijn slaaparrangement niet leuk vindt, slaapt hij ergens anders. Laat jouw puppy wennen aan zijn slaapplaats, vooral als het buiten is. Golden Retrievers zijn, net als alle andere honden, zorgeloze dieren. Dit soort honden moeten niet de hele tijd binnenshuis worden opgesloten. Golden Retrievers houden ervan om rond te rennen en groeien gelukkiger op in een natuurlijke omgeving.

Het kan geen kwaad als een golden retriever buiten slaapt. Wat belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat jouw hond gezond, comfortabel en gelukkig is. Zorg ervoor dat hij ook veilig is met de regelingen buitenshuis. Vergeet niet de water- en voerbak van jouw hond buiten te vullen. Jouw Golden Retriever moet altijd vers voedsel en water hebben. Als jouw hond bij koud weer buiten blijft, is het verstandig om voer met veel vet te geven. De hoge calorieën houden de hond warm.

Hoeveel blaft een Golden Retriever?

Een Golden Retriever die veel blaft is een probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Mogelijke redenen zijn; jouw hond wilt aandacht of je hebt het gedrag (onbedoeld) aangemoedigd of hij verveelt zich, hij is opgewonden, agressief of bezitterig. Het kan ook een combinatie zijn van meerdere factoren.

bezitterige-golden-scaled-800x800

Hoeveel aandacht heeft een Golden Retriever nodig?

De mogelijke reden waarom jouw hond dit doet, kan zijn dat het de aandacht probeert te krijgen. Dit is waarschijnlijker als je de laatste tijd weinig aandacht aan jouw hond hebt besteed. Het zou helpen om de hele dag aandacht te besteden aan jouw hond door regelmatig te wandelen, spelen en te trainen. Het helpt ook als jouw hond geen aandacht krijgt op het moment dat hij niet luistert.

Het is goed mogelijk dat je onbedoeld het blafgedrag hebt aangemoedigd. Vaak komt dit voor in de scenario waarbij u de hond iets geeft op het moment dat hij blaft. In plaats van aandacht, speelgoed of lekkernijen te geven als hij blaft. Probeer jouw hond te belonen als hij zich wel goed gedraagt. Je kunt jezelf de juiste trainingsmethodiek aanleren van jongs af aan met een hondencursus.

Verveelt een Golden Retriever zich?

Golden Retrievers zijn een ras dat veel lichaamsbeweging nodig heeft. Indien een golden onvoldoende beweging krijgt, dan kan hij zich abnormaal gaan gedragen. Dit kan hij vervolgens uiten door regelmatig te blaffen. De hond verveelt zich waarschijnlijk als hij veel blaft op dagen dat hij weinig beweging krijgt. Over het algemeen wordt Golden Retrievers aanbevolen om als gezonde volwassen hond minstens één uur per dag te bewegen.

Hoe gaat een Golden Retriever om met opwinding?

Soms blaffen honden als ze opgewonden zijn. Als jouw Golden Retriever de neiging heeft te blaffen in situaties, zoals wanneer je op het punt staat om met hem te lopen of wanneer je thuiskomt, dan is de kans groter dat hij blaft om zijn opwinding te tonen. Indien jouw hond bovengemiddeld enthousiast veel water drinkt, hijgt of kwijlt. Kan het een teken zijn van een hondenkwaal. Zorg ervoor dat u dit goed in de gaten houd. Indien je twijfelt dat er iets mis kan zijn, vraag dan hulp van een dierenarts.

Hoe agressief is een Golden Retriever?

Als jouw hond agressief is, zal hij veel blaffen. Als het zo is dat jouw Golden Retriever op een agressieve manier naar je lijkt te blaffen, dan is het een goede optie om hulp te vragen van een hondengedragsdeskundige. Je kunt er ook voor kiezen om een online gedragscursus te volgen. Binnen de cursus leert je op de juiste manier een sterke band met jouw hond op te bouwen.

Hoe bezitterig is een Golden Retriever?

Jouw hond kan bepaalde gebieden bewaken. Dit gaat vaak om plekken waar je het eten van jouw hond bewaard. Het is belangrijk om in deze situatie extra voorzichtig te zijn, aangezien honden agressief kunnen worden wanneer ze de plekken bewaken. Als jouw Golden Retriever jong is, is het erg belangrijk om hem nu intensief te trainen.

gekke-golden-retriever-scaled-2-800x800

Hoe train je een Golden Retriever?

Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingslessen aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een grote verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties, kan de Golden zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, welgemanierde volwassen hond. Deze honden kunnen overweg met vrijwel elk huis of gezin. Ze zijn geweldig met kinderen en erg beschermend voor mensen. Puppytrainingen dienen als onderdeel van het socialisatieproces en helpen de eigenaar om eventuele slechte gewoonten die zich ontwikkelen te leren herkennen en corrigeren. Gehoorzaamheidstraining versterkt de band tussen hond en baas. Een Golden wil niets liever dan zijn mens liefhebben. Golden Retrievers zijn extravert en loyaal, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn.

golden-retriever-uiterlijk-kenmerken-scaled-800x800

Hoe zindelijk is een Golden Retriever?

Goldens zijn erg slim en reageren goed op positieve, consistente training. De sleutel tot het trainen van jouw hond is om binnenshuis ongelukken te vermijden en een plasje buitenshuis te belonen. Een goede honden bench helpt om jouw Golden snel zindelijk te maken. Kleine pups hebben een kleine blaas, dus breng jouw pup elk uur naar buiten tot hij ongeveer 8 weken oud is. Een goede vuistregel is om elke maand van de leeftijd van uw puppy tussen plaspauzes een uur te wachten tot hij de leeftijd van 6 maanden bereikt. Voorkom ongelukken door jouw pup ook ‘s ochtends, 10 minuten na de maaltijd en voor het slapen naar buiten te nemen. Door jouw pup zoveel mogelijk plaspauzes te geven, zal jouw hond sneller zindelijk worden.

Kun je een Golden Retriever trucjes leren?

Jouw harige vriend is slim. Om jouw hond tevreden te houden, is het belangrijk om zijn intelligentie aan het werk te zetten. 1 van de beste manieren om de geest van jouw hond te betrekken, is door hem trucjes te leren. Het is makkelijk om een Golden eenvoudige commando’s als ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’ te leren. Basistrucs zoals ‘een poot schudden’ en ‘omrollen’ leert hij ook gemakkelijk.

Natuurlijk kan bijna elke hond sommige of al deze trucs doen! Indien je jouw Golden meer geavanceerde trucs wil leren dan is dat zeker mogelijk. Als je jouw hond nog nooit een truc hebt geleerd, is dit niet de plek om te beginnen. Begin met de basis; je moet leren trainen, net zoals jouw hond moet leren leren. Weet je niet waar je moet beginnen? Overweeg om jouw hond aan te melden voor een online gehoorzaamheidstraining of puppycursus. De instructeurs helpen uw hond van u te leren en geven u het vertrouwen dat u nodig hebt om uw hond trainen.

Hoe verzorg je een Golden Retriever?

Bij de aanschaf van hondenvoer dien je het te selecteren op basis van wat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige Goldens kunnen overgewicht krijgen, dus let op het calorieverbruik en het gewicht van uw hond. Als je ervoor kiest om jouw hond iets lekkers te geven, doe dit dan met mate. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan overgewicht veroorzaken. Wees zuinig met het geven van tafelresten of geef het helemaal niet. Vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Ontdek welke menselijke voeding veilig is voor honden en welke niet. Neem contact op met jouw dierenarts als je je zorgen maakt over het gewicht, of het dieet van jouw hond.

Hoe verzorg je de uiterlijk van een Golden Retriever?

Goldens verharen 1 of 2 keer per jaar, ze stoten dan hun dikke waterafstotende dubbele vacht af. Meestal zal een goede borstelbeurt 1 of 2 keer per week veel van de dode haren verwijderen. Je zult de haren dan minder snel op het meubilair krijgen. In tijden waarin de hond zwaar begint te verharen worden poetsbeurten dagelijkse bezigheden. Het helpt ook om jouw hond in bad te stoppen om de dode haren los te maken. De hond dient vervolgens volledig droog te zijn voordat het borstelen begint. Daarnaast moeten zoals bij alle rassen, de nagels regelmatig worden geknipt.

Hoeveel moet een Golden Retriever bewegen?

Zoals de meeste sport rassen, hebben Goldens veel dagelijkse beweging nodig. Een hond die niet genoeg beweegt, zal waarschijnlijk ongewenst gedrag vertonen. Goldens zijn geweldige metgezellen tijdens lange runs en fietstochten. Het is wel aan te raden om met een dierenarts te overleggen voordat je zware of intensieve activiteiten start. Dit kan de botten en gewrichten van de hond belasten.

Wat is de gezondheid van een Golden Retriever?

Golden Retrievers zijn over het algemeen gezonde honden. Fokkers zullen bij de geboorte de honden screenen op gezondheidsproblemen, waaronder;

 • Elleboog- en heupdysplasie
 • Oogaandoeningen zoals juveniele cataracten, pigmentaire uveitis en progressieve retinale atrofie
 • Hartaandoeningen, waaronder subvalvulaire aortastenose. 

De oren van de Golden dienen wekelijks te worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden gepoetst.

Wat kost een Golden Retriever?

Het bezitten van een hond is niet goedkoop en de financiële verantwoordelijkheid mag niet licht worden opgevat. Hieronder vind je een uitgebreide lijst met aanschaf- en doorlopende kosten die je (mogelijk deels) hebt na de aanschaf van een Golden Retriever puppy.

Aanschafkosten van een Golden Retriever

Tussen de  €500 en €2.000 voor de aanschaf.

Accessoires voor Golden Retrievers

Wil je jouw nieuwe hond het gelukkigste en het meest liefdevolle huis geven? Dan is het belangrijk om een paar essentiële accessoires klaar te hebben voor uw nieuwe familielid! Hier volgt een korte lijst met accessoires die u kunt aanschaffen (met de gemiddelde kosten erbij):

Accessoire Prijs
Beddengoed €10 – €50
Speeltjes €100
Tandheelkundige producten €30
Bench €20 – €60
Mand €20 – €60
Halsband en lijn €50
Totaal €230 – €350

De prijzen voor accessoires zijn erg afhankelijk van hoe eenvoudig of luxueus u ze wilt hebben.

Naarmate jouw hond volwassen wordt, zullen ze minder behoefte hebben aan speelgoed. Bij de bench is het belangrijk dat u het groot genoeg koopt, zodat de hond op later leeftijd nog in past.

Controle en vaccinaties voor Golden Retriever

Daarnaast is het super belangrijk om uw Golden retriever de gezondheidscontroles te geven die ze nodig hebben om sterk en gelukkig te worden. De essentiële stappen die uw Golden nodig heeft voor zijn eerste verjaardag, zijn:

Dierenarts Prijs
Controles door dierenarts €50 – €100
Vaccinaties €100 – €200
Ontwormen €20 – €40
Totaal €170 – €340

Een alternatief voor bovenstaande vaccinaties is een huisdierenverzekering. Voor een Golden Retriever betaalt u voor de huisdierenverzekering ongeveer € 30 per maand. Dit komt neer op € 390 per jaar.

Met een verzekering bent u gedekt bij onder andere het ontwormen, castreren, medische controles en nog meer.  En hoewel je zeker kunt besluiten om geen dingen zoals een verzekering aan te schaffen, moet je beslissen of het echt eerlijk is voor de hond als je de dure medische rekeningen niet kunt betalen, mocht er iets misgaan. Onthoud dat er meer kosten zijn verbonden aan het eigendom van honden dan alleen de aankoopprijs vooraf. Zoals het eeuwenoude gezegde luidt: “Een hond is voor het leven” en ze moeten worden verzorgd, net zoals iedereen dat zou doen.

Chippen en registreren van een Golden Retriever

Je moet jouw hond binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Ook honden die je importeert moet je laten registreren. Dit moet binnen 2 weken na aankomst gebeuren. Voor het chippen en registreren van een hond gelden geen vaste prijzen.

Chippen & registreren Prijs
Eenmalig €10 – €30

Voedsel voor een Golden Retriever

Golden Retrievers zijn honden van het “grote ras” die veel beweging nodig hebben. De Golden Retriever kan drie type voer eten. Zo is er droogvoer, hoogwaardig droogvoer en nat hondenvoer. Elke hond heeft zijn eigen voorkeur. Een hond kan alle soorten voer eten. Je kunt ervoor kiezen om budget voer te nemen of wat duurdere voer om jouw hond extra te verwennen.

Voedsel Prijs
Droogvoer €200 p.j.
Droogvoer kwaliteit €400 p.j.
Nat hondenvoer €1.000 p.j.

Trainingskosten van een Golden Retriever

Een andere uitgave die je al dan niet besluit te maken, zijn opleidingskosten. Overweeg of je boeken of een online cursus wilt aanschaffen om te leren hoe u uw hond kunt trainen. Een andere optie is om u in te schrijven voor een fysieke hondenschool.

Puppycursus Prijs
Online puppycursus (incl. boeken) €80
Fysieke puppycursus €200

Totale kosten van een Golden Retriever

In totaal zul je in het eerste jaar na aanschaf van jouw Golden Retriever rekening moeten houden met een kostenpost van € 1.070 tot €3.970.

Onderdelen Prijs
Aanschaf €500 – €2.000
Accessoires €230 – €350
Dierenarts €170 – €390
Chippen & registreren €10 – €30
Voedsel €200 – €600
Trainingskosten €80 – €250
Totaal €1.190 – €3.620

Als je ervoor kiest om geen verzekering te nemen dien je altijd een spaarpotje te hebben opgebouwd voor ongevallen. Wanneer dit niet binnen jouw budget past, overweeg dan om eerst te sparen alvorens een hond aan te schaffen. Een andere mogelijkheid zou zijn om een dierenverzekering  af te sluiten.

Niets is vervelender dan te zorgen voor een ziek huisdier waar je van houdt, maar waar je niet de financiële lasten van kunt dragen. Wil je meer lezen over wat de kosten zijn voor een hond? Lees dan het artikel wat kost een hond.

Algehele conclusie over de Golden Retriever

Voordelen van een Golden Retriever

 • Mooie goudbruine vacht en erg aanstekelijke glimlach
 • Extreem lief, zorgzaam, loyaal en speels karakter
 • Sociaal en vrolijk. Dit maakt hem makkelijke om te trainen
 • Weinig gezondheidsklachten en zal niet snel gedragsproblemen ontwikkelen

Nadelen van een Golden Retriever

 • Heeft een sterke geur, dus dient vaak te worden gewassen.
 • Is relatief groot, waardoor het ras meer dan gemiddeld aan hondenvoer eet
 • Verhaart erg vaak en veel. Dient regelmatig geborsteld te worden