Maltezer

De kleine hondenras

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Maltezer

Hier lees je over de lieve gezelschapshond: Maltezer. Ze staan bekend om hun vrolijke en zachtaardige karakter. Ze zijn trouw en hechten zich sterk aan het baasje. Naast dat ze hartverscheurend schattig zijn, houden ze ook erg van knuffelen.

 • Levensverwachting: 12-15 jaar
 • Herkomst: Middellandse Zeegebied
 • Gewicht: 3-4 kg
 • Schofthoogte: 20-25 cm

Maltezer pups kun je herkennen aan het dichtgegroeide vacht dat mooi glanst. Het haar is sluik en voelt zijdezacht aan. Achter op het hoofdje groeit het haar langer dan voorop. Hierdoor sleept de Maltezer de vacht achter zich aan als een sluier. De schofthoogte voor Maltezer honden ligt tussen de 20 en 25 centimeter. De Maltezer bereikt haar volwassen grootte tussen de leeftijd van twaalf en vijftien maanden. De volwassen Maltezer weegt dan rond de vier kilogram.

De Maltezer is een populair ras in Nederland. Bekijk meer populaire kleine hondenrassen.

Gedrag en karakter

Maltezer pups staan bekend om hun vrolijke en zachtaardige karakter. Ze zijn trouw en hechten zich sterk aan hun baasje. Naast dat ze schattig zijn, houden ze ook van knuffelen. Deze hondjes zijn intelligent, levendig en speels. Maltezer pups zijn kwetsbaar en kunnen slecht tegen negativiteit of boze stemmen. Ze zijn gevoelig als pups, houd hier rekening mee.  Maltezer honden kunnen atletisch en geweldige waakhonden zijn, maar meestal worden ze beschreven als aangenaam en kalm.

maltezer-puppy-in-het-gras-700x700

Alleen thuis laten

Maltezer puppy’s mogen absoluut niet voor een langere tijd alleen thuis worden gelaten. Oudere honden kunnen daarentegen wel wat langer zonder toezicht alleen worden gelaten. Een Maltezer pup kun je tot zijn zesde maand ongeveer twee uur alleen thuis laten. Volwassen Maltezer honden mogen niet langer dan zes uur achtereen alleen worden gelaten. Het is niet verstandig om een Maltezer langer alleen te laten. Jouw hond kan zich dan eenzaam voelen.

Buiten slapen

Maltezers zijn klein en hebben geen dubbele vacht. Ze zijn daarom niet geschikt om lang buiten te zijn. Maltezers genieten er wel van om lekker te stoeien in de achtertuin en het maken van een middellange wandelingen. Het zijn echter huishonden en mogen niet voor een langere tijd alleen buiten worden gelaten.

Blaffen

Maltezers kunnen veel blaffen. Dit is een teken dat hij onvoldoende aandacht en/of beweging krijgt. De ene Maltezer zal meer blaffen dan de ander. Het is onmogelijk om het blaffen volledig uit het systeem te krijgen. Met de juiste training kun je overmatig en onaangenaam geblaf wel inkaderen. Met een goede puppy cursus op jonge leeftijd of gedragstraining op later leeftijd kun je jouw hond “rustig” commando’s aanleren.

Naar mensen blaffen

Als jouw Maltezer lijdt aan het hondjessyndroom, dan denkt jouw Maltezer dat hij de roedelleider van de mens is. Jouw Maltezer zal dit uiten in; grommen, snauwen of zelfs bijten. Dit zijn manieren hoe hij zal reageren op het moment dat hij denkt dat zijn “status” wordt aangevochten. Om te voorkomen dat de Maltezer het idee krijgt dat hij de roedelleider is, dient dit van jongs af aan te worden aangeleerd. Een manier om dit goed aan te leren is het volgen van puppycursus. Als jouw pup dit doet en hij is al ouder dan één jaar, dan kan gedragscursus een geschikte keuze zijn.

Agressie

Maltezers worden agressief als ze het gevoel hebben dat ze te veel van iets krijgen en het vervolgens wordt afgenomen. Dit komt vaak doordat de hond te veel wordt verwend in combinatie met inconsistentie. Maltezers kunnen snel bezitterig worden van bijvoorbeeld; voedsel en speelgoed. Als ze het gevoel hebben dat voedsel en speelgoed van hem wordt weggenomen, dan kunnen ze zich agressief opstellen. Als je jouw hond consistent opvoed, is de kans dat jouw hond agressief wordt minimaal. Met puppycursus of gedragstraining leer je op een consistente wijze jouw hond te trainen. Gedragstraining helpt ook bij het afleren van ongewenst gedrag, zoals agressie.

Maltezer-puppy-in-de-sneeuw-700x700

Training

Maltezers kunnen koppig zijn. Dit is afhankelijk van de training en socialisatie die de hond heeft meegekregen van jongs af aan. Pas op dat je jouw hond niet te veel verwend en hem onderschat. Ondanks dat jouw Maltezer een hondje is die onschuldig oogt, kan hij vals worden. Hoe klein jouw Maltezer ook is, ze zijn allemaal hetzelfde. De Maltezer is een bovengemiddeld gemakkelijk ras om te trainen als puppy. Ze zijn actief en speels en zijn daardoor makkelijk te enthousiasmeren met traktaties. Maltezers volgen dan ook snel commando’s op. Ze zijn intelligent van zichzelf en hebben een natuurlijk verlangen om positieve energie te onderhouden. Met positiviteit kun je veel bewerkstelligen met dit ras.

maltezer-kijkt-omhoog-in-de-camera-700x700

Zindelijkheid

Maltezers zijn klein, daardoor hebben ze ook een kleine blaas. Ze staan er bekend om dat ze relatief moeilijk zindelijk worden. Dit probleem ligt vaak bij fokkers die niet de moeite nemen om hun puppy meteen bij hun geboorte te trainen. Houd er extra rekening mee met wie de fokker is bij het aanschaffen van een Maltezer. Een goede hondenbench zal jou helpen om jouw Maltezer sneller zindelijk te maken. Het is een algemene regel dat een Maltezer puppy zijn blaas en darmen kan vasthouden afhankelijk van zijn leeftijd in maanden. Als jouw Maltezer puppy twee maanden oud is, dan kan hij twee uur zijn blaas ophouden. Wanneer jouw Maltezer pup drie maanden oud is, dan is dit drie uur, enzovoort. Het duurt circa 1 tot 4 maanden voordat jouw Maltezer puppy volwaardig zindelijk is. Het tijdsbestek varieert met de hoeveelheid training de hond krijgt.

Verzorging

Of het nou gaat om een puppy of een volwassen hond. Maltezers dienen eens in de drie weken zijn verzorging te krijgen. Dit bestaat uit het wassen en verzorgen van zijn lichaam. Drie weken is geen willekeurig nummer. Het lichaam van een Maltezer produceert na een week lichaamsolie. Deze olie is nodig om de huid en vacht gehydrateerd te houden en zorgt voor een natuurlijke beschermingslaag.

Beweging

De Maltezer puppy heeft genoeg aan twee wandelingen per dag. Over het algemeen zijn een ochtendwandeling en een avondwandeling het beste. De wandelingen dienen ongeveer twintig tot dertig minuten te duren. Dit is anders bij een jongere pup. Een jonge pup dient 4 á 5 minuten te wandelen. De lengte van de wandelingen dienen regelmatig uit worden gebreid. Houd er rekening mee dat een maltezer vaker dan twee keer per dag zijn behoefte moet doen.

Voeding

Het is belangrijk om rasspecifieke voedingsaanbevelingen te kennen. Sommige Maltezers hebben een gevoelige maag. Dit betekent dat je waakzaam wil zijn op de gewoontes die hij heeft wanneer hij zijn behoefte doet. Let bij de ingrediënten op dat die geen buikproblemen veroorzaken. Heeft jouw hond problemen met het doen van zijn behoefte? Haal dan voedingsmiddelen die verrijkt zijn met probiotica. Dit zal ervoor zorgen dat zijn darmen beter op gang worden geholpen.

Maltezer-hond-likt-zichzelf-kleine-hondenras-700x700
gedrag-van-een-maltezer-700x700

Gezondheid (erfelijke aandoeningen)

De erfelijke aandoeningen die Maltezers hebben is dat ze vatbaar zijn voor obesitas. Het zijn hondjes die rond de 4 kilo moeten wegen. Er zijn niet veel calorieën nodig om zo’n klein lichaam te ondersteunen. Zelfs een paar extra calorieën per week kunnen oplopen.

Andere erfelijke aandoeningen zijn dat Maltezers last hebben van gewrichtsproblemen. Omdat Maltezers vaak lijden aan reuma / artritis (waarschijnlijk gedeeltelijk als gevolg van hun gevoeligheid voor obesitas), is het logisch om voedingsmiddelen te kiezen die verrijkt zijn met chondroïtine en glucosamine. Dit helpt om de kans op erfelijke aandoeningen te minimaliseren.

Wat kost een Maltezer?

Het bezitten van een hond is niet goedkoop en de financiële verantwoordelijkheid mag niet licht worden opgevat. Hieronder vind je een overzicht met aanschaf- en doorlopende kosten die je krijgt na de aanschaf van een Maltezer.

Aanschaffen

Als het gaat om de aanschafprijs is de Maltezer relatief laag geprijst. De aanschafkosten zijn € 400 tot € 1.000.

Accessoires

Als je jouw nieuwe Maltezer het gelukkigste en het meest liefdevolle huis wilt geven, is het belangrijk om een paar onmisbare accessoires klaar te hebben voor jouw nieuwe familielid! Hier volgt een korte lijst met accessoires die je kunt aanschaffen (met de gemiddelde kosten erbij):

Accessoires

Kosten

Hondenmand / bench

€20-€300

Hondenkleed

€10-€50

Riem- en halsband

€20-€50

Speeltjes

€20-€100

Voer- en drinkbak

€10-€50

Tandheelkundige producten

€20-€40

Uiterlijke verzorging

€40-€100

Totale kosten eerste jaar

€110-€665

Terugkerende jaarlijkse kosten

€50-€140

De prijzen voor accessoires zijn afhankelijk van hoe eenvoudig of luxueus u ze wilt hebben.

Naarmate jouw hond volwassen wordt, zullen ze minder behoefte hebben aan speelgoed. Bij de hondenbench is het belangrijk dat je het groot genoeg koopt, zodat de hond op later leeftijd nog in past.

blije-maltezer-kleinde-hondenras-700x700
maltezer-2-700x700

Dierenarts

Daarnaast is het belangrijk om jouw Maltezer de gezondheidscontroles te geven die ze nodig hebben om sterk en gelukkig te worden. De onmisbare controles die jouw Maltezer nodig heeft voor zijn eerste verjaardag, zijn:

Activiteit

Kosten

Controles door dierenarts

€50-€100

Vaccinaties

€100-€200

Ontwormen

€20-€40

Steriliseren

€400-€600

Totale kosten eerste jaar

€570-€940

Terugkerende jaarlijkse kosten

€170-€340

Een alternatief voor deze vaccinaties, is een huisdierenverzekering. Voor een Maltezer betaal je voor de huisdierenverzekering ongeveer € 25 per maand. Dit komt neer op € 300 per jaar. Met een verzekering ben je vaak verzekerd voor het ontwormen, castreren, medische controles en nog meer.  Lees je goed in bij jouw huisdierenverzekering om te weten waar je voor gedekt bent.

Chippen en registreren

De gegevens die op de chip van jouw hond staan moeten worden overgezet. Als het goed is staan de gegevens van de eigenaar er nu op. Bij de dierenarts kun je dit over laten zetten. Kosten variëren van arts op arts.

Chippen & registreren

Prijs

Eenmalig

€10 – €30

Voedsel

Maltezers zijn honden van het kleinere ras die niet bijzonder veel beweging nodig heeft. De Maltezer kan drie type voer eten. Elke hond heeft zijn eigen voorkeur. Een hond kan alle soorten voer eten. Je kunt ervoor kiezen om budget voer te nemen of wat duurdere voer om jouw hond extra te verwennen of om hem op een dieet te zetten. Weet je niet welk voer geschikt is voor jouw hond? Lees dan ons artikel: Voedingsadvies voor honden. In dit artikel hebben wij hondenvoeding van vijf verschillende merken met elkaar vergeleken. Met dit overzicht kun je gemakkelijk een weloverwogen keus maken.

Voedsel

Prijs

Droogvoer

€200 p.j.

Nat hondenvoer

€500 p.j.

maltezer-puppy-kleine-hondenras-loopt-door-de-sneeuw-700x700
maltezer-puppy-in-het-gras-700x700

Trainingskosten

Een andere uitgavenpost is de kosten voor het opleiden van jouw hond. Overweeg om boeken aan te schaffen en/of een (online) cursus te volgen. Het doel is om zo veel mogelijk te leren over het opvoeden van jouw hond. Een andere optie is om je in te schrijven voor een fysieke hondenschool.

Puppycursus Prijs
Boeken over honden €20 – €40
Online puppycursus (incl. boeken) €80
Fysieke puppycursus €200

Totale kosten voor een Maltezer in het eerste jaar

Hieronder word een overzicht weergegeven van alle kosten die je maakt op het moment dat je een puppy in huis neemt. Houd er rekening mee dat veel kosten, zoals voedsel terugkerende kosten zijn.

Onderdelen

Prijs eerste jaar

Terugkerende kosten

Aanschaf

€400-€1.000

€0

Accessoires

€110-€665

€50-€140

Dierenarts

€170-€340

€300

Chippen & registreren

€10-€30

€0

Voedsel

€100-€500

€100-€500

Trainingskosten

€80-€250

€80-€250

Totaal

€990-€2.470

€230-€890

Als je ervoor kiest om geen verzekering te nemen. Zorg er dan voor dat je een spaarpot hebt opgebouwd voor onvoorziene uitgaven. Wanneer dit niet binnen jouw budget past, overweeg dan om eerst te sparen of alsnog een dierenverzekering hiervoor af te sluiten. Niets is vervelender dan te zorgen voor een ziek huisdier waar je van houd, maar waar je niet de financiële lasten van kunt dragen. 

Wil je meer lezen over wat de kosten zijn voor het bezitten van een hond, zoals alle terugkerende kosten? Lees dan het artikel hoeveel kost een hond gemiddeld.

Conclusie

 • Is klein van formaat, waardoor hij makkelijk mee te nemen is.
 • Erg kwetsbaar, hij is gevoelig voor boze stemmen.
 • Vrolijk, zachtaardig en speels karakter. Dit wordt als aangenaam ervaren.
 • Heeft enkelvoudig vacht, waardoor het vatbaar is voor kou.
 • Actief en speels, waardoor ze makkelijk te trainen zijn.
 • Kan erg vals worden, indien het wordt onderschat.
 • Heeft relatief weinig beweging nodig.
 • Dient regelmatig (eens in de drie weken) gewassen te worden.
 • Ras heef weinig gezondheidsklachten.
 • Is gevoelig voor verlatingsangst, doordat het aanhankelijk is.
 • Lage aanschafkosten en onderhoudskosten.
maltezer-4-700x700