Dwergkeeshond

Familie van de ‘Pomeriaan’

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Pomeriaan

In dit artikel wordt de lieve gezelschapshond beschreven: Pomeriaan, dwergkeeshond. Ze staan bekend als lief, aanhankelijk en altijd vrolijk. Het is een hond met veel voordelen, maar ook nadelen.

 • Levensverwachting: 12-16 jaar
 • Herkomst: Duitsland, Polen
 • Gewicht: 2-4 kg
 • Schofthoogte: 20 cm

De hond met een vossen gezicht is compact, actief en in staat om te concurreren in behendig en gehoorzaamheidssport. Daarnaast is het een geweldig familievriend te zijn.

De Dwergkeeshond is familie van de Pomeriaan. Ondanks dat deze Pomeriaan 3 kilo weegt, heeft de levendige hond een enorme persoonlijkheid! De Pomeriaan is het kleinste lid van de Spitz-hondenfamilie. Pomerianen ontlenen hun naam aan de provincie Pommeren, in Duitsland. Ze werden populair toen koningin Victoria haar Pomerianen liet zien in een show. Dat waren de eerste Pomerianen.

De Pomeriaan is een populair ras in Nederland. Bekijk meer populaire kleine hondenrassen.

Pomeriaan

Pomeriaan in het kort

 • Poms zijn vaak wantrouwend tegenover vreemden en kunnen veel blaffen.
 • Poms kunnen moeilijk zindelijk worden. Benchtraining wordt aanbevolen.
 • Door hoge hitte en vochtigheid kan jouw Pomeriaan oververhit raken. Dit kan leiden tot een hitteberoerte. Als jouw Pom buiten is, let dan goed op hem. Breng hem onmiddellijk naar binnen bij tekenen van oververhitting. Het zijn huishonden en mogen niet buiten worden gehouden.
 • Ondanks dat poms goed zijn met kinderen, zijn ze geen goede keuze voor jonge of actieve kinderen. Laat jouw kleine kinderen en Pom nooit zonder toezicht spelen.
 • Laat ze nooit zonder toezicht buiten en wees waakzaam als er roofvogels in de buurt zijn. Als dit het geval is, blijf dan dicht bij je Pom om vogels te ontmoedigen!
 • Omdat ze klein en aantrekkelijk zijn, zijn Poms het doelwit van hondenkappers.
 • Ondanks dat ze klein zijn, lijken Poms het niet te beseffen en kunnen ze een “grote hond” houding hebben. Dit kan rampzalig zijn als ze besluiten een grotere hond te achtervolgen of als ze van een hoge plaats springen. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je kleintje zichzelf geen kwaad doet. Hij moet zijn beperkingen beseffen.
 • Als je Pom oud wordt, kan hij kale plekken krijgen in zijn vacht.
 • Koop nooit een puppy bij een onverantwoordelijke fokker of dierenwinkel. Zoek naar een gerenommeerde fokker die haar fokhonden test. Zo kun je er zeker van zijn dat ze vrij zijn van genetische ziekten. Daarnaast zullen ze een goed temperament hebben.

Uiterlijke kenmerken van de Pomeriaan

Poms hebben een wigvormige kop met rechtopstaande oren. Sommige mensen beschrijven hun gezicht als een vos. Anderen denken aan een “babypop” of “viooltje”.

Hun donkere, amandelvormige ogen schitteren van intelligentie en nieuwsgierigheid. Ze hebben een donkere neus of dezelfde kleur als hun vacht. Hun kenmerkende gepluimde staart waaiert uit over hun rug.

Dwergkeeshonden zijn er in een grote verscheidenheid aan effen kleuren. De meestvoorkomende zijn: Rood, oranje, wit, crĂšme, blauw, bruin of zwart. Je ziet zelden een witte Pomeriaan met gekleurde markeringen. De overvloedige dubbele vacht van de Pomeriaan valt op. Verder heeft hij een luxueuze kraag rond zijn nek en borst. De vacht ziet eruit alsof het moeilijk te verzorgen is. In werkelijkheid is regelmatig poetsen meestal al genoeg.

Opvoeden van een Dwergkeeshond

Dwergkeeshonden zijn over het algemeen goed in het leren van trucs. Je moet ze dan consistent en stevig trainen.

Pomerianen hebben veel energie en wandelen graag. Ze draven trots met hun hoofd omhoog. Ontmoeten graag nieuwe mensen en zien graag nieuwe bezienswaardigheden. Ook verkennen ze graag nieuwe geuren.

Steeds meer Pomerianen worden getraind in gehoorzaamheid, behendigheid, tracking en flyball. Sommigen zijn ook opgeleid als assistentiehond. Het zijn uitstekende therapiehonden. Ze brengen vreugde en comfort voor zieken en ouderen. Als je op zoek bent naar een kleine metgezel met veel persoonlijkheid, dan is de Pomeriaan een goede keus!

Dwergkeeshond-2-692x691

Gedrag van de Dwergkeeshond

Dwergkeeshonden zijn schattig, pittig, harig, intelligent en loyaal aan hun families. Laat je echter niet misleiden door hun schattigheid. Deze onafhankelijke, gedurfde honden hebben een eigen mening. Ze zijn alert en nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Helaas denken ze vaak dat ze groter zijn dan de werkelijkheid. Hierdoor zullen ze soms veel grotere honden kunnen lastigvallen en zelfs aanvallen. Wanneer ze goed socialiseren met andere honden kunnen ze het redelijk goed met ze vinden.

Ondanks hun kleine formaat, hebben Pomerianen een luide blaf. Het zijn uitstekende waakhonden. Ze weten echter soms niet wanneer ze moeten stoppen met blaffen. Het is dan ook een goed idee om ze te trainen om op commando te stoppen met blaffen.

Pomerianen zijn uitstekende huisdieren voor ouderen en mensen die het druk hebben. Het is geen overdreven afhankelijk ras. Ze zijn ook goed voor appartementsbewoners of huizen die geen achtertuin hebben. Vanwege hun kleine formaat worden ze niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Kinderen kunnen ze per ongeluk verwonden.

Geschiedenis van de Pomeriaan

Poms komen van oorsprong uit de provincie Pommeren, Polen. De naaste verwanten van de Pommeren zijn Schipperke, Duitse Spitz en andere leden van de Spitz- of Northern-hondengroep. Deze honden kenmerken zich door hun wigvormige hoofd, spitse oren en dikke vacht. Vanaf de begindagen van het ras waren de Poms populair.

Bekende mensen die een Pomeriaan bezaten

Er zijn velen bekende mensen die een Pomeriaan bezaten. Martin Luther King bezat een Pom genaamd “Belferlein”. Kunstenaar Michelangelo, wiens Pom op een satijnen kussen zat en hem de Sixtijnse Kapel zag schilderen. Isaac Newton, wiens Pom “Diamond” heette. Naar verluidt kauwde hij op veel van zijn manuscripten. Componist Mozart, wiens Pom “Pimperl” heette en aan wie hij een liedje opdroeg.

De introductie in Engeland

In 1761 verhuisde de aantrekkingskracht van Poms naar Engeland. Toen Sophie Charlotte, een 17-jarige prinses van Mecklenburg-Strelitz, trouwde met de Engelse prins. Bracht ze een paar witte Poms met de naam “Phebe” en “Mercury” mee die meer dan 10 kilo wogen. De poms werden steeds populairder in koninklijke kringen, maar het sloeg niet aan bij het publiek.

Koningin Victoria en haar liefde voor Pomeriaan

Dat veranderde allemaal tijdens het bewind van koningin Victoria. Tijdens haar tijd als koningin van Engeland fokte koningin Victoria honden. Ze heeft meer dan 15 verschillende hondenrassen gefokt. In haar latere jaren was ze vooral dol op Poms, die ze voor het eerst zag in 1888 tijdens een reis naar Italië.

Koningin Victoria werd verliefd op een rode Pom genaamd “Marco”, die maar 6 kilo woog. Marco werd de inspiratie om kleinere Poms te fokken. Marco ging verder onder de naam van de koningin in vele hondenshows. Hij won vele onderscheidingen. Victoria kocht ook drie andere Poms tijdens dezelfde reis naar Florence in 1888. Na Marco was Victoria’s volgende beroemdste Pom een ​​vrouw genaamd “Gina”. Gina werd ook kampioen op hondenshows in Londen.

Populariteit van de kleine Pomeriaan

Victoria’s liefde voor de Poms, vooral de kleinere. Was een inspiratie voor de Engelse hondenliefhebbers. Sindsdien werden er steeds meer kleinere Poms gefokt. Van 1900 tot 1930 hadden Poms vaak het grootste aantal inzendingen op de Crufts-hondenshow. Dat is het nationale hondenshow kampioenschap van Engeland. Het was in deze tijd dat de rasstandaard werd gestabiliseerd. De grootte kwam terug tot het huidige gewicht. De vacht kreeg zijn karakteristieke diepe franje. Gedurende deze tijd kwam er ook een breder scala aan kleuren beschikbaar. Vroege Poms waren voornamelijk wit, zwart, chocolade of blauw. Een oranje hond won in de jaren twintig op hondenshows. Sinds dien breidde het kleurengamma zich uit.

Wereldwijde populariteit van de Pomeriaan

De populariteit van de Pom verspreidde zich over de Atlantische Oceaan. In 1888 was een Pom genaamd “Dick” de eerste Pom die het stamboek van de American Kennel Club (AKC) binnenkwam. In 1892 deed de eerste Pom mee aan een hondenshow in New York. Nadat de AKC het ras in 1900 had erkend, werden de Poms snel populair. Halverwege de 20e eeuw waren Poms 1 van de meest populaire hondenrassen. Tegenwoordig staan ​​ze op de 14e plaats van de 155 rassen en variĂ«teiten die zijn geregistreerd.

Persoonlijkheid van de Pomeriaan

De extraverte Pom is slim en levendig. Hij vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en kan goed overweg met andere dieren. Poms denken soms dat ze een stuk groter zijn dan ze werkelijk zijn. Laat hem grotere honden niet uitdagen. Ze kunnen verkeerde overtuigd zijn van hun eigen grootte. Poms zijn alert en nieuwsgierig. Het zijn uitstekende waakhonden en blaffen veel. Leer ze echter om op commando te stoppen met blaffen, anders gaan ze de hele dag door.
Het temperament wordt beïnvloed door: Erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een mooi temperament zijn nieuwsgierig en speels. Vaak bereid om mensen te benaderen en vinden het fijn om vast te worden gehouden. Bij het kiezen van een puppy is het verstandig om degene te kiezen die lekker op je schoot komt zitten. Niet degene die zijn nestgenoten in elkaar slaan of degene die zich verstopt in een hoek. Agressie en verlegenheid zijn kenmerken die je Pom-puppy moeilijk zal afleren.

Tips bij het kopen van een puppy

Ontmoet altijd minstens 1 van de ouders. Meestal is de moeder aanwezig. Het gedrag van de moeder beïnvloed het temperament van de Pom. Het ontmoeten van broers en zussen of andere familieleden van de ouders is ook erg nuttig. Dit helpt het beoordelen hoe een puppy eruit zal zien als hij opgroeit. Ze moeten vriendelijk, kalm, stil en gemakkelijk in de omgang zijn.
Zoals elke hond hebben Poms vroege socialisatie nodig. Dit kan in de vorm van blootstelling aan mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat jouw Pom-puppy opgroeit tot een afgetrainde hond.

Hem inschrijven voor een puppycursus is een goed begin. Bezoek regelmatig drukke parken en winkels waar honden zijn toegestaan. Laat ze regelmatig in contact komen met andere personen en honden. Dit zal ze snel helpen om sociaal gedrag aan te leren.

Gezondheid van de Pomeriaan

Poms zijn over het algemeen gezond. Zoals alle rassen zijn ze wel vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Poms krijgen 1 of meerdere ziekten, maar het is belangrijk er bewust van te zijn. Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die. Goede fokkers kunnen gezondheidsonderzoeken voor beide ouders van de puppy laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat een hond is getest en vrij is van aandoeningen.

Verzorgen van een Pomeriaan

Poms zijn actief en een goede keuze voor appartementsbewoners en mensen zonder tuin. Ze hebben een matig activiteitsniveau en hebben voldoende aan korte dagelijkse wandelingen. Ze zijn opvallend stevig en kunnen ook genieten van langere wandelingen. Houd er altijd rekening mee dat ze klein zijn en gevoelig voor hitte. Ze houden van spelen en kunnen zich snel vervelen. Een belangrijke tip: Geef ze veel speelgoed en rouleer regelmatig. Op die manier is er altijd iets nieuws. Ze houden vooral van speelgoed dat hen uitdaagt. Een activiteit waar zowel jij als je Pom van zullen genieten, is trick training. Poms houden ervan om nieuwe ervaringen op te doen. Daarnaast staan ze ​​graag in het middelpunt van de belangstelling. Het aanleren van trucjes is een perfecte manier om een ​​band met ze op te bouwen. Ze hebben een korte aandachtsspanne, dus houd trainingssessies kort en leuk. Beloon je Pom met lof, traktaties of speel wanneer hij een commando correct uitvoert.

Voeren van een Pomeriaan

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 40 gram droogvoer per dag, verdeeld over twee maaltijden. De werkelijke eetlust hangt af van grootte, leeftijd, bouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen. Daarom hebben ze niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het spreekt voor zich dat een actieve hond meer nodig heeft dan een minder actieve. De kwaliteit van het hondenvoer maakt ook een verschil. Hoe beter het voer, hoe meer het zal voeden. Raadpleeg altijd de richtlijnen die op de verpakking staan.

Vachtkleur en verzorging van de Pomeriaan

De Pom is opvallend door zijn dikke, dubbele vacht. Zijn ondervacht is zacht, dik en pluizig. Zijn vacht is lang, stijl en glanzend haar en voelt hard aan. Het langere haar rond de nek en borst vormen een franje, wat de trotse uitstraling van de Pom versterkt. De staart van de Pom is een ander opvallend kenmerk van het ras. De gepluimde staart met zijn overvloed aan haar ligt plat en waaiert uit op de rug van de hond. Interessant is dat wanneer Poms worden geboren, hun staarten er niet zo uitzien. Het kan maanden duren voordat de staart zich op deze manier ontwikkeld.Een van de geweldige voordelen van een Pom is dat ze in elke kleur of patroon komen die je je maar kunt voorstellen bij honden. Poms die wit zijn met vlekken van een andere kleur worden “partikleurig” genoemd.

flouffy-GEZ0FhIad1s-unsplash-scaled-700x700
pomeriaan-in-het-gras-met-tong-uit-zijn-bek-scaled-700x700

Verharen van de Pomeriaan

Mannetjes verliezen hun ondervacht meestal 1 keer per jaar. Vrouwtjes verliezen hun ondervacht ​​nadat ze een nest hebben afgeleverd of wanneer ze gestrest zijn. Wil je jouw kleding en meubels schoon houden? Borstel of kam jouw Pom minstens tweemaal per week met een draadborstel en een metalen kam. Dit verdeelt de natuurlijke oliĂ«n van de huid, houdt de vacht en huid gezond en voorkomt matten of klitten. Zorg ervoor dat je helemaal tot op de huid borstelt en kamt. Op die manier kun je alle losse ondervacht verwijderen. Als je wilt, kun je je Pom af en toe trimmen voor netheid, vooral aan de voeten, rond het gezicht en de oren en rond de achterkant.

Wassen van de Pomeriaan

Je kunt hem zo vaak baden als je wilt, of dat nu dagelijks of maandelijks is, zolang je een milde hondenshampoo en conditioner gebruikt. Als hij tussen de baden een klein hondje begint te ruiken, strooi dan wat babypoeder op zijn vacht, laat het een paar minuten zitten en borstel het dan uit. Andere verzorgingsbehoeften zijn onder meer mondhygiëne en nagelverzorging. Poms zijn vatbaar voor gebitsproblemen, dus dit is iets waar je op moet letten. Het is een goed idee om hun tanden minstens 1 keer per week, en nog beter, dagelijks te poetsen. Knip nagels regelmatig af als jouw hond ze niet op natuurlijke manier verslijt. Als je ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang.

Tips bij het verzorgen van je Pomeriaan

Laat je Pom er op zo vroeg mogelijke leeftijd eraan wennen dat hij wordt geborsteld. Behandel zijn poten vaak – honden zijn gevoelig voor hun voeten – en kijk in zijn mond en oren. Maak borstelen een positieve ervaring vol lof en beloningen. Op die manier leg je de basis voor gemakkelijke behandelingen als hij volwassen is. Controleer tijdens het trimmen op zweren, huiduitslag of tekenen van infectie. Oren moeten goed ruiken, zonder te veel was of smurrie erin. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding.

pomeriaan-kijkt-naar-een-paardenbloem-700x700

Kinderen in combinatie met een Pomeriaan

De actieve Pom houdt van spelen, maar hij is het meest geschikt voor een huis met oudere kinderen. Oudere kinderen kun je erop vertrouwen dat ze voorzichtig met hem omgaan. Fokkers weigeren vaak om puppy’s te verkopen aan huizen met jonge kinderen. Ondanks dat hij stevig is, raakt de kleine Pom maar al te gemakkelijk gewond. Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken. Houd altijd toezicht op eventuele interacties tussen honden en jonge kinderen. Voorkom bijten of oor- of staart trekken van een van beide partijen. Leer jouw kind om tijdens het eten nooit een hond te benaderen of om te proberen het voer van de hond weg te nemen. Geen enkele hond mag zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Katten in combinatie met een Pomeriaan

Poms kunnen goed overweg met katten en andere dieren. Dit geldt zelfs meer op het moment dat ze met katten zijn opgegroeid. Bescherm ze tegen grotere honden. Poms realiseren zich niet hoe klein ze zijn en ze zijn niet bang om grotere honden uit te dagen.