Coronavirus bij honden

Lees verder om erachter te komen wat Covid19 voor jouw hond betekent

Onafhankelijk

Speciaal gemaakt voor consumenten.

Betrouwbaar

Échte klanten aan het woord.

Overzichtelijk

Met aandacht overzichtelijk gemaakt.

Corona bij honden

Sta je veel in contact met honden? Wil je weten wat het coronavirus bij honden betekent? Dan zijn de volgende onderwerpen handig om te weten:

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van de nieuwe coronavirussen.

Laatste nieuws

Belangrijkste punten

We volgen de nieuwste updates over COVID-19 en huisdieren. De updates van het RIVM worden doorgenomen. Puntsgewijs worden alle belangrijkste onderwerpen doorgenomen.

 • Er is geen bewijs dat honden de COVID-19 infectie bij zich dragen. Honden kunnen het virus niet overdragen aan mensen of andere dieren.
 • Elk oppervlakte dat in contact komt met het virus kan dit overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van honden en katten. Het advies geldt dan ook om honden en katten uit de buurt van geïnfecteerde mensen te houden.
 • Het is verstandig om jouw handen goed te wassen, voor en nadat je in contact bent geweest met een dier.
 • Het is verstandig om je niet te laten likken en niet te knuffelen met huisdieren.
 • Heeft jouw huisdier symptomen, zoals hoesten en niezen of andere vreemde symptomen? Neem dan contact op met de dierenarts.
 • Honden mogen gewoon in contact komen met andere honden.

Blijft op de hoogte van het nieuwste onderzoek via de officiële bronnen van het RIVM.

Griffon-bruxellois-kleine-hondenras-scaled-700x700

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen het coronavirus ziekte?

De volgende voorzorgsmaatregelen worden geadviseerd door het RIVM.

 1. Handen wassen na elk contact moment. Was jouw handen na elke keer dat het in contact komt met een dier of hun direct omgeving.
 2. Pas op met mensen die positief zijn getest op COVID-19. Houd je huisdieren weg van mensen die positief zijn getest op COVID-19. Is dit niet mogelijk? Houd dan onze viervoeters kort aan de lijn en vermijd contact met mens en dier.
 3. Wonden en krassen goed reinigen. Heb je een wond van een kras of een beet van jouw huisdier? Was dit direct af met zeep.
 4. Open wonden en sneetjes bedekken. Houd open wonden en sneetjes zo veel mogelijk uit de buurt van honden.
 5. Contact met wilde dieren vermijden. Vermijd zoveel mogelijk het contact met wilde dieren.
 6. Reinig de bench en mand regelmatig.
 7. Onderhoud nauw contact met dierenarts. Heeft jouw hond milde klachten? Neem dan direct contact op met jouw huisarts.

Huisdieren en hondenmaskers

In het nieuws duikt op dat honden gezichtsmaskers moeten dragen. Deze maskers zouden honden beschermen tegen infectieziekten of luchtverontreinigende stoffen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat gezichtsmaskers hen daarmee beschermen. Maskers kunnen daarentegen jouw hond onnodig ongemakkelijk of zelfs angstig maken.

Hond laten testen op COVID-19

Het is niet nodig om jouw hond te laten testen op het coronavirus. Er is geen bewijs dat honden en katten een bron zijn van de COVID-19 infectie. Het is wel verstandig om huisdieren uit de buurt van geïnfecteerde mensen te houden.

Tips voor hondeneigenaren

 • Vertoont jouw hond of kat milde klachten? Bel dan voor de zekerheid met de dierenarts. Zorg ervoor dat je vooraf belt. De dierenarts wil ervoor waken dat bij binnenkomst de zieke dieren niet met gezonden in aanraking komen.
 • Voor nu is het de kunst om zo min mogelijk aan je gezicht te zitten en je handen regelmatig te wassen. Het is daarbij belangrijk om het goed te desinfecteren. De mens is het grootste gevaar in dit gevecht met coronavirus.
Lhasa-apso-700x700

Veelgestelde vragen over corona bij honden

Kunnen honden besmet raken met het nieuwe coronavirus ziekte?

Volgens het RIVM is de kans dat jouw hond geïnfecteerd wordt met COVID-19 klein. Er zijn enkele meldingen van honden en katten in België en Hong Kong die het virus bij zich dragen. In Nederland zijn er geen gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met COVID-19.
Het RIVM adviseert mensen die ziek zijn 1,5 meter afstand te houden van dieren. Iedereen wordt geadviseerd om dieren niet te knuffelen of zich te laten likken. Mensen mogen viervoeters wel aaien. Was voor- en na het aaien jouw handen met zeep om mogelijke verspreiding tegen te gaan.

Is er een kans dat honden coronavirussen kunnen verspreiden?

Er is geen bewijs is dat honden COVID-19 infectie overdragen aan mensen of andere dieren. Er zijn onderzoeken en testen aan de gang en er is nog veel onduidelijk. Blijf daarom zoveel mogelijk op de hoogte van het laatste nieuws over dit onderwerp.

Als een besmet iemand mijn hond aait, is mijn hond dan besmettelijk?

Els Broens – microbioloog aan de Universiteit Utrecht zegt hierover het volgende: ‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Het is handig om het te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.’

Moet ik bij milde klachten het contact van mijn huisdier vermijden?

Heb je last van een hoest of verkoudheid? Dan wordt geadviseerd om afstand te nemen van honden. Er is geen aanwijzingen dat huisdieren het coronavirus verspreiden. Uit voorzorg is het wel verstandig om hier rekening mee te houden. Laat je in dit geval niet aaien, likken of knuffelen door onze viervoeters. Was je handen regelmatig en zorg dat huisgenoten jouw huisdier uitlaten en verzorgen.